Пулсът на OLDBG бие в унисон с ритъма на българския фолклор и световното културно наследство. С над десет годишната си история в продуцентската индустрия, нашата компания е доайен и с утвърден във времето характерен стил.

 

70 години Държавен Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“

Държавен Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“ отпразнува 70-тата си годишнина с три концертни спектакъла в Зала 1 на НДК

70-годишната история на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ни е дала многобройни поводи за гордост, а всяка нова негова изява е истински празник.

Основаният през 1951 година Ансамбъл възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура с концерти както в Европа, така и в Азия, Африка и Америка. Най-характерните музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци – Филип Кутев и Маргарита Диковa, продължено и в наши дни от Елена Кутева, Георги Андреев, Ивайло Иванов.

Три вечери през февруари имахме привилегията да се докоснем до внушителните гласове, магнетичните музиканти и виртуозните танцьори на ДФА “Филип Кутев”, които честваха своята 70-годишнина с три ярки концерта:

На 18 февруари – “НАЧАЛОТО” – чухме и видяхме музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на Ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка “Тракийска сватба”.

На 19 февруари – “ПЪТЯТ” – насладихме се на сценичните постижения, чрез премиерата на три нови произведения на Ансамбъла, както и на участието на гост-изпълнителите.

Специални гост-изпълнители в юбилейните събития бяха: професионалните ансамбли “Пирин” и “Тракия”, НУТИ, НУФИ – Широка лъка и Котел, Quarto Quartet, Петя Панева и Стефан Иванов на 6 г. с гайда.

Тържествените концерти по повод 70-годишния юбилей на ДФА “Филип Кутев” се проведоха под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и сложиха началото на национално турне, което ще се проведе през 2022 година.